U Zadar se krenulo sa prvobitnim planom i dogovorom odlaska na Lošinj, kako to inače i biva, nas petorica našli smo se u kvartu uz dogovor da se za 15min svi vidimo na Vratima Jadrana, međutim, kako poneki od nas do tada baš nisu znali nalazište točnog mjesta dogovora, pa su umjesto na Vratima Jadrana čekali na Krčkom mostu, opravdavajući se kako su oni mislili da su tamo Jadranova Vrata (nikad čuo za takav naziv, no dobro), plan se promijenio, što se kasnije pokazalo odličnim, iz odlaska prema otoku Lošinju u odlazak prema dalmatinskom gradu Zadru. Nekako smo se, nakon dugih iščuđivanja neznanju opće poznatog lokaliteta u Rijeci, uspjeli opet svi okupiti u Kraljevici te krenuti pomalo ka središnjoj obali Jadrana.
Prva stanka za benzin, laganu kavicu i odmor bila je nakon 140km u Karlobagu.

    

            Vrijeme je bilo prelijepo, toplo, pravo proljetno, taman za uživanje u vožnji i predivnim zavojitim cestama što su prolazile tik uz more. Mjestašca Crikvenica, Novi Vinodolski, Senj, Jurjevo, Cesarica, Karlobag, Starigrad, Tribanj, Seline polako su nam ostajala za leđima dok smo vrludali i guštali u nevjerovatno dobroj cesti i asfaltu što nam je bio pod gumama. Nakon 50-ak kilometara predivnih zavoja stigli smo do poznatog Masleničkog mosta, 30km od Zadra, gdje smo napravili kraću stanku da ovjekovječimo uspomenu.

    

            Nakon 20min vožnje polako ulazimo u Zadar, 5 grad po veličini i broju stanovnika u Hrvatskoj koji se ponosi bogatom prošlošću te je prožet mnogobrojnim spomenicima koji datiraju iz nekih davnih vremena. Motore parkiravamo prekoputa zidina staroga grada na samoj rivi, te polako krećemo u obilazak komadića te prošlosti.

          

            Od poznatijih starijih spomenika tek da spomenem crkvu Svetog Donata, koja se nalazi u samom srcu staroga grada, i nadaleko poznato šetališe Kalelargu, koje se proteže duž cijele stare jezgre te je opjevana u mnogim prelijepim klapskim pjesmama ovoga kraja Dalmacije.

     

Od znamenitosti novijeg doba, svakako treba napomenuti novu zadarsku rivu, koju na samom njenom kraju krase unikatne morske orgulje svirajući melodiju morskih valova i pjesmu mora kako diše, te spomenik pozdarv suncu, koji prikuplja sunčeve zrake i tokom noći projecira iz same rive živopisne nijanse boja. Mnogi posjetioci ovoga znamenitoga grada kažu  kako je upravo s ove rive najljepši zalaz sunca na svijetu, gdje se dobiva dojam kako sunce uranja u samo more, na horizontu, za vrijeme svoga zalaska te upravo negdje u dubinama Jadrana tone polako u svoj san.

      

            Nakon obilaska predivne rive vratili smo se na još jednu kraću šetnju starom Kalelargom u čistoj potrazi za hranom. Pošto je sunce polako počelo silaziti sa vrha neba, a mi smo već ujutro izgubili komadić vremena tražeći se po vlastitom gradu, bili smo primorani tek nabrzinu nešto ubaciti u usta i polako, zadovoljni i presiti (o čemu pričam, znaju oni koji su barem jednom morali prenajedeni, sjesti na motor i prevaliti određenu kilometražu), krenuti natrag kući istom onom predivnom cestom koja se načas spušta tik do mora, tek da osjetiš njegov miris, a načas te ostavlja bez daha nad kamenim ponorima koje poniru do dubina morskog dna.

    

            Brojčanik prijeđenih kilometara te predivne proljetne nedjelje pokazivao je nešto malo preko brojke 500. Kući smo se vratili bojeći se pljuska, pošto se nebo pred večer opasno zaprijetilo svojom tamnom bojom. Brzina povratka kući bila je, nažalost, primorana  prilagoditi se stanju jedne zadnje gume koja je počela polako otkrivati svoje isprepletene šavove žica, ali na sreću izdržala je i tu vožnju, i jednu kasniju još pažljiviju do vulkanizera u susjednoj državi, no zar bi vožnja motorom bila gušt da ponekada nema strepnje u siguran povaratak kući.
            Sve u svemu, nezaboravno provedena nedjelja u vožnji uzduž prelijepe obale Jadrana, koja uvijek mami svojim krajolikom kojim okružuje zavojite ceste malih primorskih mjestašca tik uz more.         
           

About-Us :: Members :: Information :: Gallery :: Member Gallery :: Guest Book :: Contact :: Forum :: Web Mail