Nakon dugih mjeseci pripreme, od ideje koja je spomenuta pa do realizacije samog projekta proteklo je nekoliko mjeseci, naravno riječ je o humanitarnoj akciji i posjetu Moto Društva "Young-4ever" gradu Vukovaru i Slavoniji. Sama akcija je zamišljena i relizirana kao darivanje informatičke opreme osnovnoj školi "Josipa Matoša" - Vukovar djeci sa posebnim potrebama te SOS Dječjem selu Ladimirevci pokraj Valpova. Nakon priključivanja mnogobrojnih sponzora humanitarni projekt mogao je započeti. Plan puta bio je Rijeka-Karlovac-Glina-Dvor-Požega-Slavonski Brod-Đakovo-Vinkovci-Vukovar-Osijek-Valpovo-Donji Miholjac-Slatina-Koprivnica-Varaždin-Rijeka, cca.1300km od 22.-25.travnja 2010.
Svojevrstan maleni ispraćaj sa riječkog Korza ispred Gradske Ure uz prisustvo medija i samog Gradonačelnika grada Rijeke, te prijatelja i sponzora zbio se u četvrtak 22. travnja u jutarnjim satima od kuda je Društvo krenulo put akcije s informatičkom opremom vrijednom 30.000,00kn.

            Krivudave ceste Gorskoga kotara ubrzo su nas dovele do grada na 4 rijeke a potom i do same granice sa susjednom Bosnom i Hercegovinom na rijeci Uni u gradu Dvor. Prvo dogovoreno prenoćište bilo je u Slavonskom Brodu uz susret sa dečkima iz MK "Brod".

 

            Nakon okrijepe u Brodu i ugodnog druženja sa tamošnjim Moto Klubom u njihovim prostorijama nama 6-orici dobronamjernika bio je potreban san pred daljnji put koji nas je tek očekivao. Iz Rijeke nas je krenulo 7 ali zbog tehničkog kvara na motociklu jedan od nas je nažalost morao ostati kod kuće. Vremenske prilike po prognozama nisu puno obećavale, međutim od toliko najavljivane kiše kroz 4 dana kapima vode nije bilo ni traga. Petak je Slavoniju probudio okupanu suncem, a mi smo već u jutarnjim satima žurili prema gradu Heroja da razveselimo djecu sa posebnim potrebama u osnovnoj školi. Zastali smo tek u Đakovu kako bi ovjekovječili uspomenu kraj impozantne đakovačke Katedrale.

            Nadasve veselo mnoštvo ispred osnovne škole "Josipa Matoša" željno nas je iščekivalo. Gosti naravno nisu mogli odbiti taj srdačan prijem te su svakoga člana škole pojedinačno počastili kratkom vožnjom okolnom cesticom na motociklu. Djeca su bila oduševljena ponajviše nama i samim motorima, a prvi je dio poklona napokon mogao pristići u prave ruke kamo je od početka i bio namjenjen. Mediji su također svjedočili ovom posjetu.

            Slavonci kao pravi domaćini dočekali su svoje goste sa punom trpezom različitih delicija te nas okrijepili nezaboravnim doručkom i ugodnim razgovorom. Kako vrijeme u lijepim trenucima uvijek brzo odmiče Društvo se oprostilo od dragih prijatelja i krenulo u obilazak grada Vukovara. Prvi je na redu bio znameniti gradski Vodotoranj, glavni motiv kojeg se povezivalo sa Vukovarom. Nažalost Vukovar je kao grad skupa sa svojim stanovnicima početkom devedesetih godina doživio strašna ratna razaranja te izgubio mnoge nevine žrtve koje su preminule pod okolnostima tih užasnih vremena, ni sam Vodotoranj nije izbjegao sudbinu Grada Heroja.

 

            Vukovar se smjestio u sjeveroistočnom dijelu Republike Hrvatske i sjedište je Vukovarsko-srijemske županije. Nalazi se na razmeđi povijesnih pokrajina istočne Slavonije i zapadnog Srijema. Leži na ušću rijeke Vuke u Dunav. Istočni - stariji dio grada na desnoj je obali Vuke, na obroncima Vukovarskog ravnjaka i visokoj dunavskoj obali. Zapadni dio grada - Novi Vukovar s Borovo-naseljem u nizini je lijeve obale Vuke. Vukovar ima granični položaj na Dunavu prema Vojvodini u Republici Srbiji. Suživot mnogih etničkih i religijskih skupina ovdje je od pamtivijeka bio svakidašnjica, tako je i dan danas. Nažalost upravo različitost koja to ne bi trebala biti dovela je do stradavanja nevinih u Domovinskom ratu. Nevinim žrtvama krvoprolića Društvo se otišlo pokloniti na najpoznatijem lokalitetu stradavanja u Domovinskom ratu, kod Spomen Doma i masovne grobnice Ovčara gdje su svoje živote izgubile 262 osobe.

 

Nažalost povijest Grada pod utjecajem novih vremena sasvim je zapala u sjenu oružja, a ovaj predio Hrvatske zapravo je bogat nalazištima povijesne baštine koja sežu stotinama godina unatrag. Vučedolska golubica je najpoznatija keramička posuda s arheoloških iskopina na Vučedolu. Modelirana u obliku golubice, postala je jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Vukovara, u čijoj se blizini nalazi Vučedol. Imala je kultnu namjenu kao kadionica. Tamne je boje, ukrašena bijelom inkrustacijom (mašnice, ogrlica, niz valovitih i cik-cak crta na krilima) u urezanom ukrasu i ornamentu nastalom žigosanim ubadanjem. Iako je prozvana golubica, arheolozi smatraju da se zapravo radi o ptici jarebici. Nakon prolaska kroz samu Vučedolsku dolinu društvo se uputilo u Borovo naselje i Trpinjsku cestu, poznatu još pod nazivom "Groblje tenkova" po kojoj su se u tim ranim devedestima prilikom pada Vukovara slijevale kolone prognanika protjerane iz svojih srušenih domova.

 

            Trpinjska cesta bila je posljednja stanica u obilasku grada, ovdje smo na kraju sasvim slučajno susreli dečke iz MK "Baraba" – Vukovar sa kojima smo proveli ugodno predvečernje druženje koje je nažalost moralo biti prekinuto uslijed našeg nastavka puta prema Vinkovcima gdje smo imali dogovoren susret sa članovima istoimenog tamošnjeg Moto kluba. U Vinkovce smo pristigli uz manje tehničke probleme na jednom od motocikala u večernjim satima te prespavali u gradu na Bosutu od kuda nas je sutra dan očekivao nastavak humanitarnog puta.  

About-Us :: Members :: Information :: Gallery :: Member Gallery :: Guest Book :: Contact :: Forum :: Web Mail