Još na početku naših vožnji, po dogovoru društva, naš treći đir je bio planiran cestama prema omalenom istarskom gradiću Umagu. Društvo od nas 7 se okupilo na OMV-u Vrata Jadrana, na riječkoj zaobilaznici, te polako po oblačnom vremenu i jakoj buri krenulo put Umaga, preko tunela Učke, Buzeta uz dolinu Mirne, prema Bujama i na kraju Umagu.

 

            U Umag smo pristigli oko 11:00 sati te prvo kratkom vožnjom obišli grad, parkirali motore i odlučili nakon toga najprije utažiti glad u obližnjoj pizzeriji.

  

            Nakon obilatog obroka, kratkog počinka uz priče o jačini bure koja nas je pratila svakog kilometra još iz Rijeke, polako smo krenuli u šetnju i obilazak stare jezgre grada. Umag, gradić i luka na sjeverozapadnoj obali Istre, svojevrstan je ulaz-izlaz Hrvatske u Europu. To poznato poslovno i turističko središte udaljeno je svega 40 Km od Trsta, 150 od Ljubljane i 50 NM od Venecije.

 

            O razvoju Umaga najbolje svjedoći svjetski poznat ATP tour, teniski turinir koji se upravo ovdje održava svake godine. U turističkom je smislu ne manje atraktivno i zaleđe Umaga, za mnoge još neotkriven prostor smješten između dvaju istarskih rijeka, Dragonje i Mirne, zaokružen savudrijsko-umaškom i novigradskom rivijerom. Suncem okupane plaže i luksuzni hoteli samo su dio ponude.

 

            Alternativni vam programi nude niz sadržaja koji će obogatiti vaš boravak ovdje. Možete uživati u planinarenju, speleologiji, u vožnji biciklom ili pak jednostavnoj šetnji. Upoznajte tajne mora, jedrite, plivajte, ronite. Jašite, osjetite duh pustolovine. Razgledajte ove prekrasne krajolike letenjem.

 

            Umag je zauzeo prostor malog poluotoka na sjeverozapadnoj obali Istre. Uzdigao se na temeljima rimskih ostataka, sačuvao mrežu uskih uličica i privlačnu srednjevjekovnu urbanu strukturu. Nije samo suvremeno središte turističke ponude i potrošnje, već i
sjeverozapadna vrata Jadrana. Ima izuzetno zanimljivu povijest: utvrdili su ga i s kopnom povezali Rimljani, osvojili Hrvati u 9. stoljeću, zapalili Genovežani u 14. stoljeću. Sačuvao je dijelove zidina i kula, renesansne i barokne zgrade. Pročeljem župne Crkve uznesenja Marijina i Sv. Pelegrina (1757.) dominira portal, a na vanjskom zidu crkve uzidana je reljefna ploča s slikom zaštitnika grada, sv. Pelegrina, iz 14. st. U crkvi je vrijedan inventar.

 

            Nakon obilaska i šetnje, uz sve jaču buru, vraćamo se motorima te krećemo natrag put kući u rijeku uz dogovor da se idemo još na kratko zaletiti do Grobnika, ni slutili nismo kakva će nas gore vjetrovita dobrodošlica dočekati. U Umag ćemo se ionako svake godine vraćati drugog vikenda u svibnju na tradicionalnom motosusretu kojeg organizira ovdašnji moto klub Staaari Rokeri. Taj je susret jedan od najvećih u Hrvatskoj te slovi za onaj koji otvara sezonu bikerskih vikend ludovanja u nas.

 

            Motori su nam toga dana izbrojali oko 240km, mi smo malo promrzli od vjetra ali ništa za to, ostala je za nama neizbrisiva uspomena na vožnju, jaku buru i Umag. Planovi su se već počeli kovati za neke buduće đireve društva.

About-Us :: Members :: Information :: Gallery :: Member Gallery :: Guest Book :: Contact :: Forum :: Web Mail