Nakon dugog razmišljanja i planiranja rute obilaska našeg krševitog kraja pod Velebitom, Like, došao je napokon i dan da se krene. Na iznenađenje mnogih u Društvu ovo je bio jedan od najmasovnijih đireva po broju motora, nas 12 sa 11 motora krenulo je u jutarnjim satima iz Rijeke sa uobičajenog okupljališta i starta.Planirana dionica Rijeka-Crikvenica-Novi Vinodolski-Senj-Otočac-Smiljan-Gospić-Karlobag-Rijeka je započela. Prva stanica odmora nakon stotinjak kilometara za nama bio je omaleni lički gradić Otočac, gdje smo zastali na kraće razgledavanje i prvu kavu.
Nakon kratkotrajne okrijepe, i grijanja u lokalnome kafiću, put je tekao dalje po planu ka mjestašcu Smiljan, nedaleko Gospića, a sam cilj je bio obilazak memorijalnog centra velikog uma 20. stoljeća i jednog od najvećih izumitelja koji je ikada postojao, naravno riječ je o Nikoli Tesli, genijalcu koji je osvijetlio svijet.

"...Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje...."

Nikola TeslaPod upravom Muzeja Like Gospić, kao posebna, ali pripadajuća jedinica nalazi se Memorijalni centar „Nikola Tesla“ u Smiljanu koji je otvoren 10. srpnja 2006. godine povodom obilježavanja 150 godina rođenja Nikole Tesle. Memorijalni centar je zamišljen da objedinjuje više disciplina: znanost, umjetnost i turizam.

 

Koncept Memorijalnog centra je koegzistiranje raznih sadržaja – od prije postojećih rodna kuća i pripadajući gospodarski objekt, Crkva sv. apostola Petra i Pavla, groblje, kameni spomenici i klupe arhitekta Zdenka Kolacija do novoizgrađenih sadržaja – trijem, parkiralište, pješačke staze, spomenik kipara Mile Blaževića, auditorij,  prototipovi u mjerilu 1:1 – Teslina ispitna stanica iz Colorado Springs-a, Teslina turbina, Teslin brod na daljinsko upravljanje, zatim most / platforma, multimedijalni centar, HI-TEC dječje igralište, ambijentalna rasvjeta te njegovo nadograđivanje i širenje.

 

Uz pratnju vodiča, Društvo je u potpunosti obišlo centar, te se upoznalo sa mnogobrojnim zanimljivostima iz Teslinog života, kako privatnog tako i onog stvaralačkog. U sklopu razgledavanja bili smo i sudionici nekih od njegovih rekonstruiranih pokusa, te gledaoci polusatnog dokumentarnog filma vezanog uz njegov cjelokupni rad i stvaranja od najranijeg djetinjstva pa do same smrti.

 

Nakon spoznaje da polovica svakodnevnih sitnica koje upotrbljavamo u današnje vrijeme ne bi postojala, poput daljinskog upravljača, neonskog svijetla, hidroelektrana itd.itd, bez genijalnosti uma toga stvaraoca, svu tu silu patenata koji su zaštićeni njegovim imenom ostavljamo za sobom, te nas kazaljke na satu tjeraju natrag na motore i asfalt. Uz jednu zajedničku fotografiju za uspomenu kraj spomenika "velikog uma" u centru Centra, učinjenog od legure kojom se rade avioni, te kratkog odmora u obliku izležavanja na friško pokošenoj travici, primorani smo opet u opremu.

 

Nastavljamo dalje prema Gospiću, gdje osim fotografije na obližnjem glavnom trgu ne stižemo detaljnije obići gradić već smo primoreni cestama Like tražiti priobalno mjestašce srednjeg Jadrana, Karlobag. Šume koje nas okružuju te uspinjanje serpentinskim zavojima, te isto takvo spuštanje ka moru i obali, polako ostavlja traga na nama u obliku gladi i umora.

 

Tankanje ljubimaca obavljeno je usput uz kratku čik-pauzu u samome Karlobagu. Dogovorili smo se da će dogovor oko stanice za objed pasti na sljedećoj pauzi u Novom Vinodolskom. Tako je nekako i bilo, Društvo se za objed na posljetku odlučilo u Rijeci, gdje su se za stolom omiljenog restorana prepričavali dojmovi koji su ostali za nama toga dana u obliku uspomena.

About-Us :: Members :: Information :: Gallery :: Member Gallery :: Guest Book :: Contact :: Forum :: Web Mail