Nakon pregovaranja za prvi đir u sezoni 2009/2010. dogovor je pao na grad Šibenik. Dugo su se lomila koplja da li je to ipak malo predaleko za jednodnevnu vožnju, jer ipak se radi o preko 600km vožnje, a mora se i razgledati grad te naravno jesti, a mjesec je već listopad pa dani nisu više tako dugi. Bilo kako bilo ipak smo nas trojica krenuli rano ujutro u 8 sati iz Rijeke, a na putu prema Dalmaciji nas je čekao četvrti uz Jadransku magistralu kraj Jablanca.

 

            Po planu puta u Karlobagu je bila kratka stanka tek za tankanje i pokoju fotku, a Kizo je za to vrijeme razmišljao hoće li mu gume izdržati još tih 600km prije nego li se pojave žice na njima, na kraju puta se ispostavilo da je taj strah bio apsolutno opravdan pošto su povratkom u Rijeku žice izvirivale na obje gume posvuda.
Prije polaska na put forumom smo dogovorili cugu sa dečkima iz Zadra koji su nas u njihovom gradu očekivali oko 11:00 sati, što se i dogodilo uz pokoju minutu uranka. Stanka od sat i petnaest minuta za laganu šetnjicu i kavu u Zadru bila je sasvim dovoljna da se malo odmorimo, porazgovaramo sa Zadranima, slikamo se za uspomenu na rivi u u staroj jezgri grada te polako krenemo dalje put Šibenika.

 

            Kako su nam dečki iz Zadra rekli: "Do Šibenika je odlična cesta sa par lijepih zavoja", tek smo kasnije shvatili da su oni mislili doslovce ovim "par zavoja", 4 lijeva i tri desna, ostatak ceste ostavlja za sobom pitanje čemu gradnja autoceste, kada je i ova, samo prohujala iza nas u trenu, no dobro. Stanka prije šibenskog mosta za panoramsku fotografiju i vozimo dalje prema samom centru grada, gdje smo oko 13:00 i stigli.

 

            Šibenik je smješten gotovo na središnjem dijelu hrvatske obale Jadrana, u slikovitom, razvedenom zaljevu u koji utječe Krka, jedna od najljepših kraških rijeka Hrvatske. Danas je Šibenik administrativno - politički, gospodarski i društveno - kulturni centar Šibensko - kninske županije, kojoj se područje prostire uz obalu izmedju zadarskog i splitskog primorja u dužini oko 100 km, a u unutrašnjosti joj zaledje dopire do bila Dinare, udaljenog 45 km. Šibenik, najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu, nalazi se u najzaštićenijoj prirodnoj luci, posred istočne obale Jadranskog mora, prastarog mare Adriaticuma, na ušću ljepotice Krke, na izvorima bogate hrvatske povijesti, vjerojatno na mjestu gdje su neki od prvih doseljenih Hrvata ugledali plavo more, čudljivo i lijepo, koje ih je vjekovima branilo i štitilo,
hranilo i čuvalo.
Danas je Šibenik glavni je grad, kulturno-prosvjetno, administrativno i gospodarsko središte Županije šibensko-kninske koje broji 51 553 stanovnika.

    

            Iz Šibenskog zaljeva, dugačkog 10 km i širokog 300 - 1200 metara, izlazi se na otvoreno more i otočno područje kroz uski krivudavi kanal. Obalno područje šibenskog kraja dopire samo nekoliko kilometara od mora, do brdskog niza Trtar i na jugoistoku do bila Svilaje. Ovaj prostor na kojem živi veći dio stanovnika županije, doživio je snažnu urbanizaciju poslije II svjetskog rata. Ovdje su smješteni gotovo svi proizvodni kapaciteti i koncentrirana gotovo sva gospodarska djelatnost i snaga županije.
            Šibenik je grad burne povijesti, a samim time i bogate kulturno-povijesne baštine. U svojoj bogatoj gradskoj riznici spomenika skriva i neke zakonom zaštićene pod okriljem UNESCO-a. Spomenut ćemo samo neke od njih, tu su tako primjesrice čak 4 tvrđave Svetih Mihovila, Nikole i Ivana kao i tvrđava Šubićevac, zatim katedrala Sv.Jakova, bedemi, gradska vrata i kule, muzeji, galerija i tako dalje.
            Šibenska katedrala sv . Jakova , gradjena više od stotinu godina , svjedočanstvo je upornosti , odricanja i vjere generacija Šibenčana . Izdvaja se po mnogo čemu , ne samo u hrvatskom , već i u europskom graditeljstvu : u cijelosti je izgradjena od kamena , bez uporabe ikakvog drugog materijala . Jedinstvena je po smionim konstrukcijskim montažama kamenih ploča i rebara , i to bez uporabe ikakvog vezivnog materijala ; takodjer jedinstvena je među renesansnirn crkvama s pročeljem u obliku trolista ; naposljetku , jedinstvena je po suglasju arhitekture i niza od 71 realističnog portreta na apsidama.

     

            Tvrđava sv. Mihovil nalazi se na uzvisini 70m nad morem iz nad stare gradske anglomeracije. Izgrađena je u razdoblju od XV.-XVII. stoljeća od bijelog tesanog kamena. Arheološkim istraživanjima pronađeni su ostatci kulture iz željeznog doba pretpovijesti, što dokazuje da su Hrvati utvrdu podigli na mjestu nekadašnjeg gradinskog punkta starih Ilira. Postoje dva ulaza u tvrđavu, jedan se nalazi na zidu prema starom groblju, a drugi na sjevernoj strani. Tvrđava sv. Nikole nalazi se na ulazu u kanal Sv. Ante, a sagrađena je sredinom 16 st . radi obrane od turskih napada s morske strane. Sazidana je prema nacrtima mletačkog vojnog graditelja Michielea Sammichella. Tvrđava sv. Nikola ( ima trokutastu formu) spada u najjače fortifikacijske utvrde na našoj obali.

 

            Nakon razgledavanja, šetnje i fotografiranja starom jezgrom grada Šibenika te kule Sv.Mihovila, glad nas je natjerala na motore i put prema južnom izlazu iz Šibenika gdje smo po preporuci otišli u restaurant "Gušt" te se dosita lijepo okrijepili. Šibenik je mali gradić ali svakim svojim komadićem odiše posebnošću i bogatstvom svoje kulturne i povijesne baštine po čemu je svakako poseban u odnosu na veće gradove u Dalmaciji.

    

            Poslije fine klope, kavica i piće prije polaska kući pali su u Moto Pub-u u predgrađu Šibenika sa južne strane grada. Plan povratka bio je zamišljen oko 15:30, a dogodio se tek iza 17:00 sati, tako da su nas mjesec i zvijezde već u Karlobagu uhvatili na Jadranskoj magistrali. Šibenik smo ostavili iza sebe, a mi umorni i zadovoljni sretno došli kući u Rijeku oko 20:30.

 

            Motori su toga dana izbrojali 664km, srećom lijepo vrijeme nas je pratilo cijelim putem, prema jugu Dalmacije sunce, prema kući mjesec i zvijezde. Nakon cijelog dana provedenog na asfaltu nije baš lako hvatati koncentraciju za vožnju po noći ali ponekada i to ima svoje čari koje idu u paketu sa cestom, motorom i uživanjem.

About-Us :: Members :: Information :: Gallery :: Member Gallery :: Guest Book :: Contact :: Forum :: Web Mail