Uvijek na početku sezone za vrijeme ranog proljeća, prvih dana ožujka, kada temperature zraka i asfalta još nisu dosegle željenu razinu imamo problem oko dogovora za destinaciju službene vožnje društva. Gorski krajevi koji okružuju Rijeku u to su doba još uvijek pod snježnim pokrivačem, a ceste posute pijeskom, istarski poluotok uvijek je opcija ali on dolazi u obzir onih nedjelja kada vjetar onemogućava vožnju jadranskom magistralom. Bezbroj smo puta tek proletili gradom pod Nehajem ali je odluka ovoga puta pala da se baš tamo naši motori parkiraju i ugase kako bi pobliže razgledali grad Uskoka smješten tik do samog mora, prepun povijesnih znamenitosti i od pamtivjeka vrlo važno prometno sjecište mnogih cestovnih pravaca koji povezuju središnju Hrvatsku i Liku sa priobaljem. Naravno riječ je o gradu Senju i njegovoj nadaleko poznatoj kuli Nehaj.

 

            Nas nekolicina, kao i uvijek u jutranjim satima nedjelje, krenula je cestom preko Kraljevice-Crikvenice-Novog Vinodolskog ka Senju. U Senj pristižemo nakon sat vremena ugodne vožnje na kojoj smo uglavnom susretali uobičajene vikend putnike koji se vraćaju sa svojih kratkotrajnih odmora.

    

Grad Senj najveća je urbana aglomeracija na hrvatskoj obali između Rijeke i Zadra. Područje grada obuhvaća morsku obalu u dužini od 76 km, a smješten je između mora, obronaka Kapele i Velebita, najveće planine u Hrvatskoj. Leži na 14° 54' 10" istočne dužine i 44° 59' 24" sjeverne zemljopisne širine. Njegov položaj na istočnoj obali Jadrana pomorski ga povezuje s gradovima i zemljama Mediterana. Cestovnim vezama povezan je sa zaleđem preko planinskog prijevoja Vratnik (700 m nad morem), na zapadu s Vinodolskom dolinom, Rijekom i njezinim zaleđem, te na jugu sa Zadrom, Splitom i južnom Dalmacijom. Nakon parkiranja samih motocikala na obali krećemo u razgledavanje povijesnih i kulturnih znamenitosti uskočkoga grada. Prvi na red svakako dolazi sam dvorac Nehaj smješten na brdašcu ponad samoga grada.

 

            Tvrđava Nehaj, simbol grada Senja, sagrađena je 1558. godine pod nadzorom kapetana i generala hrvatske Vojne krajine Ivana Lenkovića i kapetana Herbarta VIII. Auersperga Turjaškog. Sazidana je od materijala razrušenih crkava, samostana i kuća prvotno smještenih izvan gradskih zidina. Ima kockasti oblik, a orijentirana je prema stranama svijeta. Visoka je 18, a široka 23 m. U nju se ulazilo stepenicama preko drvenog mosta kroz uska dvostruka vrata. Zidovi su debeli od 2 do 3,30 m, prema vrhu se sužuju, a završavaju s kruništem na kojemu je pet malih ugaonih kula. U zidinama se nalazi oko stotinu puškarnica i jedanaest velikih topovskih otvora.

 

            U unutrašnjosti se nalazi cisterna - zdenac iznad kojega su tri grba: lijevo grb kapetana Ivana Lenkovića s godinom izgradnje tvrđave, u sredini grb austrijskog nadvojvode Ferdinanda I. tadašnjeg gospodara Senja, te desno grb senjskog kapetana Herbarta VIII. Auersperga Turjaškog. U prizemlju s desne strane nalazilo se ognjište, a uokolo prostorije za vojnike i oružje. Ovdje se vide temelji male ranoromaničke crkve Sv. Jurja iz XI . st.

    

            Na prvom katu su bile prostorije za časnike i zapovjednika tvrđave. Na drugom katu je bila smještena topovska bitnica od 11 teških topova, a danas se ovdje održavaju renomirane kulturne i glazbene priredbe, znanstveni skupovi i druga kulturna događanja. Vrh tvrđave služi kao vidikovac. Odatle su budne straže promatrale prilaze Senju s kopna i mora, te primale dimne i svjetlosne signale od svojih suradnika s otoka i obale. S vrha tvrđave pruža se lijepi pogled na Hrvatsko primorje i otoke Rab, Goli, Prvić, Cres, Krk, na planine Gorskog kotara, te Učku i Velebit. U tvrđavi Nehaj postavljena je zbirka Senjski uskoci i Senjska primorska kapetanija, stalne izložbe Senjske crkve kroz povijest i Gradski i plemićki grbovi Senja. Tvrđavom upravlja Gradski muzej Senj. Nakon razgledavanja dvorca spuštamo se u staru jezgru samoga grada na kratkotrajni obilazak ostalih spomenika kulturne i povijesne baštine Senja.

    

            Grad Senj staro je naselje utemeljeno pred više od 3000 godina na brdu Kuk, istočno od današnjeg Senja. U prapovijesno vrijeme ispod utvrđenog naselja, na utoku bujice u dugi zaljev, nalazilo se sidrište i trgovište na kojemu se obavljala razmjena dobara između stanovnika iz unutrašnjosti, otočana i primoraca. Zbog porasta važnosti trgovišta, stanovništvo gradine postupno se spuštalo u podnožje i osnovalo novo naselje koje se prvi put spominje u IV. st. pr. Kr. u Periplusu grčkog moreplovaca Pseudoskilaka pod imenom Attienites. Osim same kule vrlo važno kulturno središte Senja jest i njegov muzej. Gradski muzej Senj nalazi se u palači obitelji Vukasović koja je bila jedna od najuglednijih i najutjecajnijih senjskih plemićkih obitelji. Palača je građena u XIV./XV. st. u gotičko - renesansnom stilu i vrhunski je objekt profane arhitekture. Muzej je utemeljen 7. svibnja 1962. godine kao kulturna i znanstvena ustanova čija je zadaća skupljanje, čuvanje, sređivanje, proučavanje, obrađivanje, prezentiranje i objavljivanje muzejske i povijesno - kulturne građe. Muzej ima i odgojno - obrazovnu funkciju, a vodi brigu o cjelokupnoj kulturnoj baštini grada i okolice. U muzeju su uređene sljedeće zbirke: Arheološka i hidroarheološka, Numizmatička zbirka, Zbirka glagoljice i glagoljskog tiskarstva, Zbirka oružja i vojne opreme, Zbirka novije senjske povijesti, Etnografska zbirka - Bunjevci i Prirodoslovna zbirka - Velebit. U sastavu Gradskog muzeja je i stručna knjižnica (Seniensia) sa starijom i novijom arhivskom građom, manja zbirka umjetničkih slika, zbirka fotografija i razglednica te Zavičajna zbirka Lukovo smještena u istoimenom mjestu južno od Senja. Muzej surađuje s mnogim znanstvenim i kulturnim ustanovama u Hrvatskoj i Europi.

    

            Nakon razgledavanja stare jezgre i kratke stanke za okrijep, u popodnevnim satima nedjelje bježimo natrag kući okupani proljetnim suncem koje nas prati cijelim putem lagano nestajući i tonući za Učkom negdje na zapadu.

About-Us :: Members :: Information :: Gallery :: Member Gallery :: Guest Book :: Contact :: Forum :: Web Mail