Krajem mjeseca ožujka, taman na početku proljeća, zasjala je kao naručena predivna sunčana nedjelja. Po dogovoru, društvo je ovaj vikend odlučilo provesti vožnjom do predivnoga otoka na sjevernom dijelu Jadrana pod imenom Rab. Ima jedna narodna poslovica koja kaže da je Bog otok Rab napravio samo za sebe, a vrag mu je na njega poslao ljude, zanimljiva teza zar ne? Uglavnom, društvo od nas 5 se kao i po običaju sastalo u kvartu i polako krenulo na put, a ostala dvojica koja su kasnila, zbog mamurluka, sustizala su nas negdje po mjestima uzduž jadranske magistrale. Plan je bio da trajektom iz Jablanca, sa kopna, prijeđemo na pristanište Mišnjak, na otoku, negdje oko 11:00, što se uz određena kašnjenja i ispunilo kako je i bilo zamišljeno. Trajektno pristanište Jablanac se nalazi 40-km od Senja.

 

            Otok Rab svojom dužinom iznosi oko 24km, počinje na trajektnom pristaništu Mišnjak, te se cestom nastavlja kroz sela Grpe, Barbat, Banjol gdje se potom dijeli na dva puta od kojih jedan vodi do sela Mundanije te dalje do Donje i Gornje Supetarske Drage a od Gornje Supetarske Drage dalje vodi do novonastale općine Lopar, dok drugi dio puta vodi dalje do samog centra grada Raba pa potom do sela Palit, te na samom kraju do sela Kampor, u kojem se nalazi groblje žrtava nekadašnjeg svojevrsnog koncentracijskog logora. Danas su te žrtve obilježene tek brojem na nadgrobnom spomeniku kao jedinom znaku raspoznavanja od groba do groba. Nas je put po planu vodio od Mišnjaka kroz Barbat, Banjol, Mundanije prema Loparu kao prvoj od stanica razgledavanja.
Lopar je novonastala općina sa naglašenom turističkom djelatnošću, poznata ponajprije po svojoj često pomenutoj pješčanoj Rajskoj plaži za koju se smatra da je jedna od najljepših plaža na Jadranu u cijeloj svojoj kilometarskoj dužini. Osim te plaže Lopar je prepun prelijepih uvala i ostalih žalova od kojih se do nekih može isključivo doći morskim putem. Jedna od turističkih ponuda Lopara jest svakako i posjet ozloglašenom Golom otoku, na kojem se u vrijeme bivšeg političkog sistema nalazio, sada skroz u derutnom stanju, zatvor za političke neistomišljenike i ostale zakonske prijestupnike.

  

            Nama nešto nije dalo mira pa smo morali isprobati taj pjesak na Rajskoj plaži i te famozne plićine koje se protežu u nedogled. Kako smo ipak banuli daleko van turističke sezone, posjetioca, osim nekih domicilnih, nije niti bilo, pa je plaža cijelom svojom kilometarskom duljinom bila samo nama na predispoziciji. A kada je već tome bilo tako, zašto da to ne iskoristimo za malo ludorija.

 

            Iz Lopara zaputili smo se natrag istim selima do sela Mundanije, za koje kruži priča da je jedino selo, od svih na otoku, bez mora, ali tu bih nadodao da je to jedino selo na otoku koje vam pruža nevjerojatan pogled sa svojeg brda, pod imenom Kanat, koje se proteže svojom dužinom duž cijelog otoka od samog početka, na Mišnjaku, pa do kraja, u Loparu, te tako zimi brani otok od orkanskih naleta senjske bure iz velebitskog kanala. Najviši vrh na Rabu premašuje 400m nadmorske visine i od njega puca predivni pogled, sa jedne strane na otok, a sa druge strane na velebitski kanal.

            Nakon prelijepih pejzaža i ručka na brdu, polako se spuštamo do stare jezgre grada koja je znamenita po svoja 4 crkvena tornja koja ju krase i izdižu se iz nje, a koja ujedno i označuju 4 strane svijeta kako su i pozicionirana prilikom svoje gradnje. Stari rimski naziv za otok Rab jest Arba (Arb - mrk, taman, šumovit – što Rab svojim izgledom većinom i jest), a porijeklom sa Raba je i Sveti Marin, utemeljitelj omalene države na apeninskom poluotoku, San Marina. Stari grad Rab, sa svoja četiri zvonika, crkvama, srednjovjekovnim uličicama dominira otokom, pa ne čudi da su ga europljani već odavno prozvali "Malom Venecijom", upravo radi očuvanosti kulturno povijesne jezgre s brojnim spomenicima.

 

            Rab kao otok je jedan od rijetkih na Jadranu koji je konstantno od prvog popisa stanovništva bivše države 1951. pa do posljednjeg popisa stanovništva 2001. imao stalni porast žitelja otoka. Brojka se po najnovijim saznanjima kreće oko 10000 domicilnih stanovnika, ali se broj tokom ljetnih mjeseci nekoliko puta uvećava. Rab je turističko središte i među 10 najjačih turističkih odredišta u Hrvastkoj. Zlatne godine Rab proživljava osamdesetih godina prošlog stoljeća. Godine 2004. Rab osvaja titulu najbolje turističke destinacije u Hrvatskoj, dok je 2005. proglašen viceprvakom turizma. U istoj godini Rab osvaja i srebrni cvijet Europe, kao jedna od najuređenijih i najpoželjnijih europskih destinacija uopće.

 

            Nakon što smo razgledali i staru jezgru otoka, polako nas popodnevni sati sustižu i tjeraju natrag na put kući u Rijeku. Nedjelja je bila predivno iskorištena u obilasku i razgledavanju jedne od najljepših turističkih destinacija u Hrvastkoj, u što smo mi uklopili i guštanje vožnjom našim ljubimcima, po predivnoj jadranskoj magistrali. Motocikli su toga dana izbrojali oko 330km a mi smo za uzvrat dobili na poklon nezaboravnu uspomenu za cijeli život.

 

About-Us :: Members :: Information :: Gallery :: Member Gallery :: Guest Book :: Contact :: Forum :: Web Mail