Nakon napornog radnog tjedna, napokon nedjelja. U subotu sam malo pretjerao i došao doma ustvari u nedjelju, ali nakon par sati sna, u 7:00 budim se. Bez budilice naravno, kad se ide na đir moj unutarnji sat zna kad je vrijeme za polazak.
            Jutarnji pogled na vanjsku temperaturu je obećavajuć. Čak +3,8 . Imam vremena pa bacam oko na meteo.si, prognoziraju -4 do 2 i sunčano vrijeme. Presavršeno.
            U planu je odlazak u Sloveniju, posjetiti Predjamski grad (dvorac) i lagano nazad. Polazak je zakazan u 11:00 sa OMV-a, ja gibam po suvozačicu prije i naravno, kao uvijek natankati prije svih da se kojim slučajem ne dogodi kašnjenje s moje strane. Uranih pola sata, ali dobro...Dakle:
Rijeka --> Rupa --> Ilirska Bistrica --> Ribnica --> Pivka --> Postojna --> Predjama

 Polazak nakon kavice na OMV-u u 11:15

Ima nas dosta, 7 motora, 1 vozačica,  6 vozača, 4 suvozačice.            Gibamo po autocesti do izlaza za Jurdane, pa u Jušićima nazad po autocesti do granice. Nema gužve, samo Slovenci moraju svakog pregledati, ali dobro, to im je posao.
...ništa mi neće ovi dan pokvarit...
            Vozimo dalje prema Ilirskoj Bistrici, prsti već lagano pate iako su na rukama zimske rukavice. Pokušavam ne misliti na prste, nego maksimalno uživati u krstarenju cestom. Prema gore idemo preko Ribnice, pa na Pivku. Cesta je odlična, na pojedinim mjestima mokra i posuta solju pa ne treba žuriti. Ima i malo pjeska na par mjesta, znači posipava se.
            Da ne dužim, nakon nešto više od sat vremena, prolazimo Postojnu i dolazimo do Predjame (10-tak kilometara od same Postojne, na cesti je sve dobro označeno).

 

I naravno, ono zbog čega smo došli:             Predjamski grad je utvrda u blizini postojne (10-tak kilometara, kako sam već i napisao).Podignut je u 12 stoljeću na oštroj litici ispred same jame po čemu je i dobio ime.
Najpoznatiji vladar tvrđave bio je Erazmo Jamski, koji je odoljeveo opsadi, ali je na kraju nadrljao od strane katapulta, jer ga je njegov sluga izdao. Utvrda je danas obnovljena i otvorena kao muzej sa eksponatima koji prikazuju život u Erazmovo vrijeme, između ostalog ima i buzdovana, sprava za rastezanje, i tako to kako već bude u dvorcima. Nije to neka raskoš kao u Schloß Schönbrunn-u, ali ni sama namjena u doba izgranje mu naravno nije bila takve prirode, već isključivo obrana i zaštita (dakle, nije dvorac već utvrda).


Opet malo mi:
 

Idemo unutra, ulaznice su 8€ po osobi, za studente 7€, za djecu nisam siguran. Cjenik je dostupan na internetu.


 
 Sami sebi vodič i sve ostalo: 

   Sige, sige:                                                           Rupa:

 

Ne znam da li je netko unutra
 
 


 

U konobi ugodno toplo, preko ljeta zasigurno ugodno hladno, dakle isprojektirana je kako treba

Idemo na kavicu i prema doma, pa eto još jedna slika za kraj:Prošlo je 15 sati, sunce zalazi i nije pretoplo. Između ostalog, skrećemo prema Planini umjesto prema Postojni. Onda se lagano gubimo i čekamo pola nas na jednoj, pola na nekoj drugoj strani. Na kraju smo prema Rijeci išli u 2 grupe. Vozimo prema Ilirskoj Bistrici, ali ovaj put preko Knežaka. Prsti mi otpadaju, na Air Box-u je temepratura 2 stupnja, prema podacima sa interneta koje sam poslije gledao, bilo je vani oko -3 , što odgovara i mojim dosadašnjim mjerenjima stvarne vanjske temperature i temperature koje prikazuje sa Air Box-a.

Nekima od nas nije dosta, pa idemo u Rijeku putem: Rupa -->  Škalnica --> Viškovo --> Drenova --> Rijeka
Jedemo pizzu i grijemo se u stanu.
Jako sam lijepo spavao kad sam se doma izvalio u krevet. Umorno zadovoljan, da ne kažem zadovoljeno umoran.


Prekrasan đir, predobra ekipa, nešto što nam svima daje volje preko tjedna, jer znamo da čekamo iduću nedjelju i sve ono što nam pravi đir pruža.
Motor izbrojao 219,9 km toga dana.

 

About-Us :: Members :: Information :: Gallery :: Member Gallery :: Guest Book :: Contact :: Forum :: Web Mail