Početkom mjeseca studenog, jednu predivnu jesenju nedjelju društvo je odlučilo provesti posjetom otoka Paga na srednjem Jadranu. Polazak nas četvorice iz Rijeke bio je predviđen u jutarnjim satima, uz dogovor da će nam se još jedan prijatelj priključiti u Karlobagu. Pošto smo odlučili na Pag doći daljim putem, preko Paškog mosta na kojeg se skreće par kilometara nakon Masleničkog mosta, prije Zadra put nas je naravno vodio Jadranskom magistralom: Kraljevica-Crikvenica-Novi Vinodolski-Senj-Karlobag-Starigrad-Maslenica-Paški most-Pag. Dogovor je tekao po planu koji je zapravo i bio skovan tako da, osim u ljepotama Paga, do dolje uživamo i u vožnji zavojitom cestom magistrale. Od Rijeke do Senja smo vozili laganijim tempom, a od Senja do Karlobaga, kao prve stanice za stanku, kavu i okupljanje, smo si dali malo oduška pošto je cesta napokon počela vijugati svojim odličnim asfaltom, a temperatura je bila pogodna za malo živahniju vožnju.

 

            Nakon ugodne kave i razgovora priključio se i pridošlica sa Raba te je skupina od nas petorice mogla polako krenuti dalje. Cesta između Karlobaga i Maslenice je izmišljena za vožnju motorom i bila bi prava šteta da se nismo izguštirali još tih 60-ak kilometara po zavojima koji se izmjenjuju jedan za drugim. Stali smo pred Maslenicom da se opet formiramo u kolonu i tako krenemo prema Paškom mostu.


            10-ak kilometara nakon što se prijeđe puno poznatiji Maslenički most koji svojom cestom vodi dalje prema Zadru, slijedi skretanje u lijevo koje vodi kroz nekoliko manjih zaseoka svojom vijugavom cestom sve do Paškog mosta, sa kojeg se sa jedne strane proteže predivan pogled na more, a sa druge strane pogled na kanal i Jadransku magistralu po kojoj smo netom prošli.

 

            Pag kao otok nadaleko je poznat po svojim tradicionalnim prehrambenim proizvodima kao što Paški sir iz malenog mjestašca Kolan, potom Paška janjetina te sol iz Paške solane, a jedinstven je i po ručnim tvorevinama vrlo skupocijene Paške čipke koje se u novije doba sve manje radi zbog sve manjeg broja žena koje ju znaju tkati i nažalost ta nadaleko poznata čipka nestaje sa ovog krševitog otoka koja je njegov znamen.

 

            Nakon kraćeg obilaska stare jezgre u baš u mjestu Pag na otoku Pagu, uputili smo se kraćom šetnjom rivom te uočili mirnoću turističkih središta daleko van turističke sezone, kada ovdje sve vrvi od posjetioca, a sada smo prolaznike mogli nabrojiti na prste dvije ruke. Ipak smo onim malobrojnim prolaznicima, koje smo susreli, uspijeli ostaviti nekakv čudan utisak nakon što smo naletjeli na nečiji "motocikl" parkiran na rivi, jednostavno smo morali isprobati taj čudnovati novi model nepoznate industrije.

 

Nekada tradicionalni otok okićen sa nekoliko malih zaseoka u novije se doba sve više okrenuo masovnijem turizmu i zasigurno tako postao jedno od najdražih ljetovališta mladih u Hrvatskoj, a i šire u našoj regiji. Jedan je od rijetkih otoka koji se okrenuo noćnim provodima mladih i tako nastojao privući upravu mlađu populaciju turista na svoje plaže, što mu je i pošlo za rukom. Svakako najpoznatija plaža na Jadranu koju krasi kruna i bije glas ljetnih provoda neprestano tokom dana i noći na njoj je naravno famozna plaža Zrće, ili kako je mnogi zovu, hrvatska Ibiza. Ovdje se u ljetnim mjesecima danonoćno tulumari u nekoliko otvorenih disco-barova na samoj plaži što privlači mnogobrojne mlade posjetioce iz cijele Europe. Plaža se nalazi nedaleko novog turističkog naselja Novalja koje inače nosi naziv po starom zaseoku koji je smješten nekoliko kilometara od same plaže Zrće. Ova plaža je jedan od rijetkih primjera na Jadranu, u posljednjem desetljeću, ekonomski uspješnog i isplativog investiranja u projekat obogaćivanja ponude ljetnih provoda i turističkog proizvoda za mlade.

  

            Sunce se polako odlučilo spuštati na horizontu neba, a mi smo još na kratku klopu skočili do Novalje te laganim tempom krenuli put kući ali ovog puta preko trajektne linije Žigljen-Prizna, na koju smo skoro zakasnili pošto smo, sasvim slučajno, krivo skrenuli i završili u Staroj Novalji, ali nema veze na taj smo način vidjeli i to omaleno starinsko mjestašce.

 

            Predivno iskorištena nedjelja na jednom od najljepših jadranskih otoka. Vožnja po guštu i ono što nas je iznenadilo za jedan otok, jesu solidne ceste i kvaliteta asfalta na njima. Svatko tko još nije imao priliku vidjeti otok Pag, neka svakako razmisli, i uvrsti ga kao jednu od mogućih nekih budućih destinacija za guštanje u vožnji motora. Kući smo, hvala Bogu, stigli sretni i zadovoljni provedenim danom, kako to inače i biva, i kako to i treba biti nakon cjelodnevne vožnje na dva kotača.

 

About-Us :: Members :: Information :: Gallery :: Member Gallery :: Guest Book :: Contact :: Forum :: Web Mail