Izgleda da je zima napokon iza nas, i da su ponovno počeli dani za điranje. Naravno, bilo je điranja i preko zime, ali meni osobno je puno ugodnije kad mi nakon cjelodnevne vožnje ne otpadnu prsti, i sl. Nedjelja, 15.3.2009.g. Dogovoren je đir po Istri. Koliko god puta išli u Istru, uvijek se nađe neki neistraženi kutak Terre Magice. Ovaj put idemo u Grožnjan, Oprtalj, Zrenj i Kotle.

Polazak sa Vrata Jadrana u 10:00, vožnja kroz Tunel Učku, prema Buzetu i dalje dolinom Mirne do Ponte Portona i još malo prema Bujama, i stižemo u Grožnjan.

    

            Grožnjan, drevna Graeciniana nalazi se na 228m visomok brežuljku prekrivenom terasama i vjekovima bogatog maslinama i vinogradima. Brežuljak je nastao usijecanjem tla što su ga prouzročila dva potoka: Kanistran i Pision. Iz Grožnjana možete uživati u vidiku na dvadesetak okolnih sela, a pogled na polja, na padinama Bolare i Kostanjice slijeva, njive na obroncima Bijelih zemalja i Baredina zdesna, dolinu Mirne u podnožju, i na more od Novigrada do Umaga, otkriva jedan od najljepših i najrodnijih krajeva Istre.

 

            U ovom gradiću smještenom na vrhu brežuljka kuće su zbijene jedna do druge, što potvrđuje srednjovjekovno oblikovanje gradića. U crkvi Sv.Vida, Modesta i Krešencije nalazi se oltar s posebnim moćima koje je papa PIO VII 1800 god. posebnom papinskom odlukom dodijelio grožnjanskoj crkvi.

 

            Nakon ugodnog izležavanja na travi, okupani suncem polako se spremamo te krećemo dalje. Put nas vodi prema općini Oprtalj koja se nalazi se na krajnjem sjevernom dijelu Istarskog poluotoka, između Buja na zapadu i Buzeta na istoku. Ranije je današnja Općina Oprtalj pripadala bivšoj Općini Buje (njen sjeverozapadni dio) i bivšoj Općini Buzet (njen jugoistočni dio). Općina Oprtalj prostire se na 60,95 km2, a prema popisu stanovništva iz 2001. godine broji 981 stanovnika i jedna je od najmanje naseljenih općina u Istarskoj županiji.

  

            Gradić oprtalj na 378 m visokom brežuljku. Prvi put se spominje još davne 1102.g. kao urbano boravište feudalnih gospodara i zanatlija. Bio je nastanjen još u prethistoriji i na njemu se razvila prethistorijska gradina. Danas je, između ostalog, poznat i po maslinarstvu.

 

            Iz Oprtlja idemo cestom ravno prema Zrenju, rodnom mjestu sv.Jeronima. U Zrenju se svake godine u kolovozu održava Međunarodni susret harmonikaša. Ako nekog zanima, tamo i Ralf Schumacher odlazi na pršut u jedno seosko domaćinstvo.

 

Desetak kilometara od Oprtlja, cestom prema sjeveroistoku stiže se u mjesto Zrenj. Prema nekim povijesnim izvorima Zrenj je rodno mjesto sv. Jeronima (347-420 god.), sveca i prevoditelja Biblije na latinski, po kojemu je i jedna crkva u Zrenju dobila naziv. U samom središtu Zrenja nalazi se crkva sv. Jurja s zvonikom, sa kojeg se vidi veći dio središnje Istre.
Uz cestu prema Zrenju, točno u selu Jakusi nalazi se crkva sv. Antuna Padovanskog. Područje je bogato florom i faunom i vrlo je pogodno za lov.

 

            U Zrenju i obližnjim zaseocima se u agroturističkim objektima  može uživati u domaćoj hrani i ugodnom smještaju i prirodnim ljepotama toga kraja. Cesta iz Zrenja dolazi van na cestu za Buzet, tako da nije potreban povratak preko Oprtlja nego se zaokruži uokolo kuda smo mi i prošli. Budući da je nastupila glad, treba požuriti prema Kotlima, jer je tamo odlična konoba u koju zalazim svako toliko. Kotli se nalaze na cesti prema Humu, označeno je skretanje. Vrijedi pogledati.

 

Kotli su nekada bili gospodarski najjače selo na Humštini s nadaleko poznatim mlinarima i krojačima. Tamošnji mlin još uvijek odolijeva vremenu. Kroz selo protječe rijeka Mirna, stvarajući specifične kotlaste udubine u vapnencu, po kojima su i Kotli kao selo dobili ime. Preko ljeta ljudi se kupaju u tim kotlima.

 

            Nakon ručka i 200-tinjak kilometara cesta, dogovor za kavu je pao nešto bliže kući na našem Preluku. Usput još koja fotografija sa predivnim životinjama i jedna za uspomenu na prelijepi nedjeljni đir društva.

 

About-Us :: Members :: Information :: Gallery :: Member Gallery :: Guest Book :: Contact :: Forum :: Web Mail