Još početkom proljeća društvo je odlučilo sredinom mjeseca svibnja posjetiti glavni grad susjedne nam države Slovenije, naravno radi se o Ljubljani, prelijepom gradiću središnje Europe s bogatom kulturnom baštinom. Put Europske Unije krenuli smo, nažalost, samo nas dvojica iz društva, pošto je ostatak ekipe bio zauzet razno raznim obavezama toga vikenda. Nakon 130 prijeđenih kilometara i dužom stankom za odmor, u Ljubljanu pristižemo malo nakon otkucaja podneva na satu obližnjeg tornja.

 

            Ljubljana se smjestila u samom srcu Slovenije i glavni je grad susjedne nam Dežele.
Sam grad broji oko 270000 stanovnika, što sa okolicom dostiže brojku od oko 400000. Grad je protkan bogatom povijesnom i kulturnom baštinom, a kako i ne bi, kada se upravo u toj zemlji dan kulture slavi kao državni praznik.

 

            Slovenska metropola ima štošta za ponuditi putniku namjerniku koji je odlučio tamo provesti koji dan. Od instalacija na glavnom gradskom trgu do uličnih performera sumnjivih zabavljačkih vještina. Ljubljana uvijek može biti zanimljivo odredište za ugodan vikend.
U Ljubljani, ''gradu kulture'', kako je njeni turistički djelatnici vole nazvati, kultura nije stvar prestiža, nego način života. Slovenija je izgleda jedina zemlja u kojoj je Dan kulture nacionalni praznik. Razlog tome je što su se upravo zahvaljujući umjetnosti i kulturi uspjeli othrvati snažnom utjecaju susjednih naroda i izgraditi vlastiti identitet.

    

Simbol grada je zmaj, uz kojeg se veže legenda koja uključuje Jazona i Argonaute te njihovu potragu za zlatnim runom. Priča ide ovako: bježeći pred podanicima kolhidskog kralja, kojemu je oteo zlatno runo i kćerku Medeju, Jazon i ostali junaci na lađi Argo pobjegli su u Dunav, a potom u Savu, i tako došli do Ljubljanice, rijeke koja protječe centrom Ljubljane. Došavši do izvora rijeke, Argonauti su rastavili lađu i na leđima je prenijeli do Jadranskog mora. Potom su naišli na jedno jezero (kažu, ono kod današnje Vrhnike), iz kojeg je izletjela opasna neman, a Jazon ju je nakon dugotrajne borbe uspio pobijediti. Ta neman bila je ljubljanski zmaj, danas prikazan u gradskom grbu.

 

            Poseban šarm ovom gradu daje njegov strogi centar, koji je uglavnom pretvoren u pješačke zone i prepun je sadržaja. Uz glavni gradski trg, najljepši je dio onaj uz samu rijeku, koju premošćuje niz zanimljivih mostića. Uz šetalište, uz rijeku se prostiru terase raznoraznih ugostiteljskih objekata, a vikendom se u centru održavaju i mali sajmovi. Subota je obično rezervirana za kreativne Ljubljančane koji tada na obali rijeke prodaju svoje rukotvorine, dok se nedjeljom održava sajam starih stvari.

 

            Ponad stare jezgre grada dominira dvorac iz 16. stoljeća sakriven u gustom raslinju parka pod njime. Sa njegovih se zidina pruža predivan pogleda na cijelu Ljubljanu i planine što ju okružuju u daljini, čiji su vrhovi pokriveni snijegom sve do kasnog proljeća.

 

            Ljubljana kao glavni grad i središte slovenske edukacije, također vrvi od muzeja, galerija te ostalih kulturnih sadržaja. Impozantan je broj hektara površina prekrivenim zelenilom i nasadama koji premašuje brojku 30 od čega polovica otpada na park Tivoli čija veličina zauzima preko 17 hektara.

 

            Nakon šetnje Ljubljanom i obilaska njenih većih i manjih trgova u staroj jezgri Prešernov, Mestni, Trg Franucske Revolucije i tako u nedogled, te razgledavanja ljubljanskog dvorca ponad grada, polako se s noge na nogu vraćamo okupani vrućinom sunca i umorom na naše motore, te predivnim vijugavim cestama krećemo natrag put kući u Rijeku. Dan smo iskoristili u potpunosti, što razgledavanjem Ljubljane, što vožnjom po predivnim cesticama koje vode zimzelenim šumama Slovenije uz pregršt motora koje smo susretali na njima i s kojima smo dijelili svaki od onih 260km koje smo učinili toga dana.
About-Us :: Members :: Information :: Gallery :: Member Gallery :: Guest Book :: Contact :: Forum :: Web Mail