Pošto unutar Moto Društva "Young-4ever" postoji nepisano uvriježeno pravilo da se tradicijski već u svakoj od sezona zajedničkih vožnji posjeti po jedan dvorac, špilja te nacionalni park, u sezoni 2010./2011. loptica odabira za nacionalni park pala je na prelijepe slapove rijeke Krke. Pošto od Rijeke do Skradina, gdje smo odlučili ući u sam park, ima nepunih 300km, polazak je organiziran za mjesec travanj u ranijim jutarnjim satima.

  

 

Iz Rijeke put Dalmacije krenuli smo nas dvojica a na Jadranskoj magistrali ponad Jablanca, priključio nam se treći član Društva. Bura nam je kroz senjsko područje već po navici zadavala male probleme tako da smo u Karlobagu već dobrano bili naviknuti na njene iznenadne refule, ali opet ne sjećam se da se ikada prolazilo Senjom a da je bonaca vladala gradom i morem. Nakon kratkog predaha uz kavu u Karlobagu, zavojitim cestama srednje Dalmacije približavamo se cilju preko Benkovca. Malo mjesto Skradin dočekalo nas je oko podneva okupano suncem, a rijeka Krka tirkizno zelenom bojom mamila na plovidbu njenim koritom.
 

 

Nakon konzultacija sa zaposlenicima nacionalnog parka i svim prikupljenim informacijama, odlučujemo se prvo za uživanje na slapovima Skradinskog buka na koje pristižemo brodićem, a potom za posjet otočiću Visovcu te Roškom slapu kao dvama drugim najpoznatijim odredištima unutar rezervata. No, prije polaska na plovidbu, vrijeme čekanja prije isplovljavanja, skraćujemo kvalitetnom pivskom okrijepom. Brodić je ka slapovima Skradinskoga buka krenuo malo nakon 13 sati.
 

    

 

Skradinski buk, dio je korita rijeke Krke isprepleten predivnom netaknutom prirodom uz nebrojeno puno pjenušavih slapova koji odaju dojam kao da se nepresatno prelijevaju jedan u drugoga tvoreći nezaboravan šum bistre vode unutar guste zelene šume koja ih okružuje. Rijeka Krka izvire u blizini Knina, podno 22 metarskog Topoljskog buka, ukupna duljina rijeke, s potopljenim dijelom ušća, iznosi 72.5 km, od čega 49 km čini slatkovodni vodotok, a 23.5 km bočati. Najpoznatiji slap, Skradinski buk, dug je 45,7m, a malo nizvodnije od njega ispod mjestašca Skradin, Krka se ulijeva u Prokljansko jezero, a u samo more utječe kraj Šibenika u šibenskom zaljevu.

ega is

 

 

Šetnica koja okružuje Skradinski buk duga je nešto malo više od dva kilometra te uz netaknutu prirodu nudi i sadržaje etnografske prirode i muzeje, kao i gastronosmku ponudu konzumiranja hrane i pića porijeklom namirnica iz samoga parka. Drveni mostići vijugaju šumarcima te neprestano otkrivaju predivne pejzaže i vidikovce koje krase nebrojeni slapovi.  

 

 

 

 

 

Samo korito rijeke Krke svojim tokom od Knina do Skradina proglašeno je nacionalnim parkom ukupne površine 111 četvornih kilometara. Osim Skradinskoga buka svakako najzanimljiviji dijelovi parak su otočić Visovac na Visovačkom jezeru, na kojem je između ostaloga sagrađen i franjevački samostan te izletište Roški slap.

 

 

 

Osim netaknute prirode park krasi i bogati životinjski svijet, ponajviše ptica i gmazova, kao i bogata povijesna baština čiji pojedini ostaci građevina datiraju još iz rimskoga doba, kao i nekolicina ostataka vojnih utvrda iz 14.stoljeća. 24. siječnja Krka slavi kao svoj rođendan koji se zbio 1985. godine kroz proglašenje rezervata nacionalnim parkom. Hidroelektrana Jaruga ispod slapa Skradinskog buka je druga najstarija hidroelektrana u svijetu i prva u Europi. Sagrađena je 28. kolovoza 1895., samo tri dana nakon prve svjetske hidroelektrane na slapovima Niagare.

 

  

 

Roški slap, treći je dio parka, nakonVisovačkog jezera, kojeg krase široki terasasti slapovi niskog opadanja. Rijeka Krka danas ima 7 sedrenih slapova i njezine ljepote predstavljaju prirodni krški fenomen, koji se preporučuje posjetiti u proljeće i ljeti jer je tada u punom sjaju, a možete se i osvježiti u čistoj vodi. Sedrenasti slapovi i kaskade zaštitno su lice predivne rijeke Krke i njenih pritoka a samim time i cijelokupnog nacionalnog parka. Višesatno razgledavanje i uživanje u prirodi uzelo je svoj danak umorom, a nas je čekalo još 300-tinjak kilometara asfalta do sjevernoga Jadrana i Kvarnerskog zaljeva, kojeg smo sretni i zadovoljni ugledali u večernjim satima okupanog mjesečinom pod okriljem noći.

 

About-Us :: Members :: Information :: Gallery :: Member Gallery :: Guest Book :: Contact :: Forum :: Web Mail