Na početku mjeseca studenog društvo je odlučilo jednu sunčanu nedjelju iskoristiti u posjetu najvećem hrvatskom otoku, Krku. Po zadnjim raspoloživim rezultatima mjerenja otok Cres je preuzeo primat u veličini hrvatskih otoka ali je i dalje uvriježeno mišljenje stanovnika Hrvatske kako je ipak Krk broj jedan. No bilo kako bilo, nas šestorica krećemo motorima u nedjeljnim jutarnjim satima na dogovorenu vožnju. Nakon manjih poteškoća sa paljenjem jednog od ljubimaca prelazimo krčki most, svatko na svoj način, te krećemo prema prvoj dogovorenoj stanici, Omišlju.

 

            Otok Krk nalazi se u Kvarnerskom zaljevu. Najveći je otok na Jadranu, površine 409,9 km2. Najviši vrh: Obzova (569 m). Oko otoka se nalazi dvadesetak otočića, hridi i grebena: Prvić, Galun, Zec, Plavnik, Kormati, Košljun, Sv. Marko i dr. U 68 naselja na otoku živi 16.402 stanovnika. Obala je dobro razvedena, s mnogim zaljevima, uvalama i prirodnim šljunčanim plažama. Najveći zaljevi su Soline (ljekovito blato) i Puntarska draga. Vode: Na otoku se nalaze dva jezera: Jezero i Ponikva, i tri rijeke: Veli ili Dobrinjski potok, Vretenica i Vela Rika. Vegetacija je u središnjem i zapadnom dijelu otoka prevladavaju šume, te uzgojene kulture mediteranskog voća i povrća, vinograda i maslinika. Sjeverni i južni Krk čine kamenjari i pašnjaci. Rezervati šumske vegetacije su šume hrasta crnike (Quercus ilex) na Glavotoku i na otočiću Košljunu. Ornitološki rezervati su otok Prvić i sjeveroistočni strmi dio obale otoka Krka, na kojima obitavaju bjeloglavi supovi (Gyps fulvus Habl.). Posebnost krčkoga krajolika čine terasasti suhozidi (gromače) i pastirski mrgari, sačuvani na krševitim zaravnima iznad Bašćanske udoline. Briga o očuvanju i zaštiti okoliša vodi se neprekidno i sustavno. Potvrda su i dvije plave zastave: u marini Punat, Veloj plaži u Baški, AC Ježevac, plaža Lukobran, FKK Politin i plaža Koralj.

 

            Omišalj je sagrađen na Veloj steni, 85 metara nad morem, grad dominira gotovo tri kilometra dugim Omišaljskim zaljevom. Prvo je naselje na otoku nakon Krčkog mosta (2 km), a u neposrednoj blizini nalazi se i Zračna luka Rijeka. Najpoznatija rafinerija nafte u Hrvastkoj, INA, ima svoje veliko postrojenje u Omišlju, na kojeg se pruža pogled odmah nakon što se netom spustite sa krčkog mosta.

 

            od kulturnih znamenitosti Omišlja treba spomenuti Župnu crkvu Uznesenja Marijina iz 1213. g., sa zvonikom i loggiom iz XVI. st. te ostaci ranokršćanske bazilike iz V. st. i rimskog municipija Fulfinuma u zaljevu Sepen na predjelu Mirine (2 km od Omišlja).
            Nakon Omišlja plan puta je 50-ak kilometara udaljeno naselje Baška. Prolazimo pored mjesta Njivice, Punat, Malinska, Krk... te nažalost na taj način ostajemo uskraćeni za mnoge kulturne i prirodne znamenitosti otoka u tim mjestima, kao što su naprimjer: Samostan franjevaca trećoredaca, sa Crkvom sv. Marije Magdalene iz 1480. g. u Portu (3 km od Malinske). U samostanu je uređena muzejska zbirka s knjižnicom, etnografska zbirka s autentičnim tošom za prešanje maslina i glagoljski lapidarij u Malinskoj, zatim Sakralni kompleks Katedrale Uznesenja Marijina iz V. stoljeća, sa crkvama sv. Margarete i sv. Kvirina, zaštitnika grada, (XI./XII. st.), u kojoj je izložena sakralna zbirka, te zvonikom iz XVIII. st u Krku, očuvana urbana gradska cjelina iz rimskog razdoblja unutar gradskih zidina, koje su današnji izgled dobile od XII. do XV. St, trg Kamplin s Frankopanskim kaštelom i Kvadratičnom kulom (XII. st.), glavni gradski trg Vela placa sa zgradom gradske vijećnice iz XV. st i renesansnim zdencem, Kanonička kuća (Ul. Petra Franolića br. 11), u kojoj se nalazi glagoljski Krčki natpis iz XI. st. i Crkvica sv. Krševana (V. ili VI st.) u blizini naselja Milohnić 12 km sjeverozapadno od Krka. U mjestu Punat smo propustili vidjeti župnu crkvu sv. Trojice iz 1773. g., s vrijednim baroknim oltarom te otočić Košljun (6,5 ha) u Puntarskoj dragi šumski je rezervat prirode i spomenik kulture. U franjevačkom samostanu, sa Crkvom Navještenja Marijina iz 1480. g., smještena je vrijedna knjižnica, etnografski muzej i stalna izložba sakralne umjetnosti.

 

            Nakon 40 minutne vožnje pristižemo u Bašku, cesta se taman obnavljala pa su nas semafori usput poprilično namučili. Parkiravamo motore te šetnjom prvo po plaži, a potom i po mjestu, razgledavamo naselje.

 

            Baška se nalazi se na krajnjem jugoistoku otoka (43 km od Krčkog mosta). Naselje zanimljive primorske arhitekture proteže se duž gotovo 2 km duge šljunčane plaže,koja je ušla u red najljepših plaža na svijetu.

 

            Od značajnijih spomenika kulturne baštine u Baškoj se nalazi Crkva sv. Ivana, na samom groblju, zatim Župna crkva sv. Trojice iz XVIII. st. i Zavičajni muzej u neposrednoj blizini te Ranoromanička Crkva sv. Lucije u Jurandvoru (2 km od Baške), sveto mjesto hrvatske nacionalne povijesti i kulture. U crkvi se nalazi Bašćanska ploča, najznačajniji spomenik hrvatskoga jezika i književnosti, pisan hrvatskim pismom - glagoljicom (oko 1100. g.). Uz crkvu je uređen i izložbeni prostor.

 

            Nakon razgledavanja Baške i obilnog objeda u tamošnjem restoranu, krećemo polako put kući uz dogovor za još jednu stanku u poznatom Vrbniku nad morem. Nalazi se na jugoistoku otoka (37 km od Krčkog mosta). Podignut je na 48 metara visokoj litici iznad mora. Središte je vinogradarstva i proizvodnje izvornog poznatog vina Vrbničke žlahtine. Parkiravamo motore u podnožju stare jezgre, te se šetnjom s noge na nogu upućujemo u obilazak starog grada Vrbnika.

 

            Od povijesne kulturne baštine otoka u ovom se naselju nalazi župna crkva Uznesenja Marijina iz 1325. g., s renesansnim zvonikom iz XVI. st, u kojem je smješten Muzej likovnog identiteta grada Vrbnika te kapela sv. Ivana iz XV. st.

 

            Nakon razgledavanja Vrbnika sunce je već počelo odmicati na horizontu neba, a mi smo bili prisiljeni polako se hvatati asfalta koji nas vodi natrag put kući u Rijeku. Motori su toga dana izbrojali oko 190km svojim gumama, a mi smo premoreni, ali zadovoljni, jedva čekali svoje domove i garaže.

About-Us :: Members :: Information :: Gallery :: Member Gallery :: Guest Book :: Contact :: Forum :: Web Mail